kraaienbende.nl

bouw natuurhuis

zuidkant huis
zuidkant huis

Over de bouw van het natuurhuis


Het is een ecologisch gebouwd natuurhuis, ontworpen door architect Pieter Johannes Baarsma die hiermee, in zijn laatst ontworpen en gebouwd huis zijn ideaal, een ecologische woning heeft gerealiseerd.


Het is een passief gebouwd huis met optimale isolatie. Passief betekent dat het huis zoveel mogelijk verwarmd wordt met behulp van zonenergie en dat is gratis!!!. Maar hoe is dit dan bereikt?


De lengte as van het gebouw (20 bij 10m) is oost/west gericht

Aan de zuidkant bevinden zich, onder een afdak, vier dubbele openslaande deuren. De met gas gevulde ramen zijn 2 cm dik zodat de afkoeling hierdoor minimaal is.


Het afdak heeft een zodanige hoek dat de zon in de winter volledig in het huis kan schijnen zodat de zonnewarmte binnen kan komen en blijven. In de zomer schijnt de zon, dankzij het afdak, niet naar binnen. De zonnewarmte kan, dankzij de bouw van ramen en muren ook worden vastgehouden.


De muren zijn optimaal geisoleerd, van binnen naar buiten bestaan ze uit 24 cm gasbeton steen, 4 cm spouw, een dampdichte folielaag, 15 cm steenwol, een dampdoorlatende folie en dan de buitenkant van cederhout.


Ook dak en vloeren zijn volledig geisoleerd zadat de zonnewarmte binnen blijft. De noordkant bevat slechts één klein raam.


In het huis is een computer gestuurde houtkachel aanwezig die het hele huis kan verwarmen. Het hout waarmee gestookt wordt is afkomstig van de houtwal van het gebied en van gerooide bomen uit de omgeving. Wel moet, bij vorst, de aanwezige vloerverwarming assistentie verlenen.


Een tijdklok zorgt ervoor dat in de winter een aantal keren per dag de lucht binnen ververst wordt. Dit gebeurt door een warmte terugkoppelingssysteem. Het kanaal van naar binnen stromende koude lucht en het kanaal van naar buitenstromende warme lucht liggen naast elkaar zodat de naar binnen komende buiten lucht warmte kan opnemen van de er uitgaande warme lucht.


Een zonnecollector verwarmt het water voor douche en keukengebruik en indien nodig, ook dat van de vloerverwarming